Noul motor de cautare Google cu Inteligenta artificiala

Noul Google Search – motorul de cautare cu inteligenta artificiala

Motoarele de cautare au devenit o parte fundamentala a vietii noastre de zi cu zi, oferindu-ne acces la cantitati uriase de informatii in cateva milisecunde. In aprilie 2023, Google a lansat pentru un cerc restrans de testerul, noul sau motor de cautare bazat pe inteligenta artificiala (A.I.) si pe procesarea limbajului natural (NLP). Aceasta noua tehnologie va revolutiona modul in care cautam si accesam informatii online.

Noul motor de cautare cu inteligenta artificiala de la Google

Google lucreaza insa la un nou motor de cautare mult mai personalizat – Proiectul Magi.

Noul motor de cautare al Google bazat pe inteligenta artificiala este conceput pentru a oferi utilizatorilor rezultate de cautare mai precise si mai relevante. Acest lucru se realizeaza prin utilizarea algoritmilor de inteligenta artificiala si de invatare automata, care permit motorului de cautare sa inteleaga interogarile in limbajul firesc si sa ofere rezultate relevante din punct de vedere contextual.

The New York Times a relatat ca Google lucreaza la un “motor de cautare complet nou” si la Proiectul Magi, menit sa adauge functionalitati bazate pe inteligenta artificiala in motorul de cautare existent. Potrivit acestui raport, Google lucreaza la aceste doua proiecte si la alte cateva proiecte de cautare bazate pe inteligenta artificiala care urmeaza a fi incorporate in Google Maps, Chrome, Android si alte platforme.

De asemenea, o veste importanta din data de 20.04.2023 este anuntul oficial al colaborarii dintre DeepMind si Google Research, sub o noua unitate de cercetare AI: Google DeepMind.

Cand se va intampla acest lucru?
Nu exista un termen sau o data estimata pentru cand am putea auzi mai multe despre acest lucru de la Google sau cand am putea vedea acest proiect ca fiind testat.

Lara Levin, purtatoarea de cuvant a Google, a declarat: “De ani de zile aducem inteligenta artificiala in Google Search nu numai pentru a imbunatati dramatic calitatea rezultatelor noastre, ci si pentru a introduce modalitati complet noi de cautare, cum ar fi Google Lens si multisearch. Am facut acest lucru intr-un mod responsabil si util, ce mentine stacheta inalta pe care am stabilit-o pentru a oferi informatii de calitate.” Va exista de asemenea o “experienta mult mai personalizata decat serviciul actual al companiei, incercand sa anticipeze nevoile utilizatorilor”.

Google a scris la sfarsitul lunii martie, odata cu lansarea Bard, “Vom integra de asemenea, in mod atent, LLM-urile (Large Language Model) in cautare intr-un mod mai profund – mai multe urmeaza sa apara.”

“And it’s just the beginning — more to come in all of these areas in the weeks and months ahead.”
Sundar Pichai CEO la Google si Alphabet

Concurentii A.I., precum noul Bing, devin rapid cea mai serioasa amenintare la adresa afacerii de cautare a Google din ultimii 25 de ani, iar ca raspuns, Google se grabeste sa construiasca un motor de cautare complet nou, alimentat de aceasta tehnologie.

Timp de ani de zile, Bing a fost un motor de cautare clasar pe locul doi. A devenit insa mult mai interesant pentru cunoscatorii din industrie atunci cand a adaugat recent o noua tehnologie de inteligenta artificiala oferita de ChatGPT.

Cand va fi disponibil noul motor de cautare Google pentru utilizatori?

Deocamdata nu exista o data oficiala de lansare al noului motor de cautare. Cu toate acestea, cred cu tarie ca acesta va fi lansat in viitorul apropiat.

Proiectul Magi va fi lansat curand. Noile functionalitati, dezvoltate sub forma proiectului numit Magi, sunt create de designeri, ingineri si directori Google care lucreaza in asa-numitele “camere de sprint” pentru a ajusta si testa cele mai recente versiuni. Noul motor de cautare va urma sa le ofere utilizatorilor o experienta mult mai personalizata decat serviciul actual al companiei, incercand sa anticipeze nevoile utilizatorilor.

Se asteapta ca Google sa lanseze functionalitatile ce vor ajuta persoanele care efectueaza cautari, chiar sa tranzactioneze direct prin ajutorul rezultatelor de cautare. Este posibil sa vedem semne ca Google va testa proiectul Magi in mediul virtual inca de luna viitoare.

Cum functioneaza noul motor de cautare de la Google?

Noul motor de cautare utilizeaza o combinatie de algoritmi de inteligenta artificiala si de invatare automata pentru a intelege interogarile in limbajul natural folosit de oameni si pentru a oferi rezultate de cautare mult mai relevante. Acest lucru va fi posibil prin utilizarea retelelor neuronale profunde, care sunt antrenate sa recunoasca tiparele din limbaj si sa inteleaga contextul in care sunt folosite cuvintele.

Diferenta dintre motoarele de cautare actuale si cele bazate pe inteligenta artificiala?

Principala diferenta intre algoritmii motoarelor de cautare traditionale si motoarele de cautare cu inteligenta artificiala consta in abordarea acestora, in ceea ce priveste interpretarea si intelegerea interogarilor de cautare ale utilizatorilor si a continutului.

Motoarele de cautare traditionale se bazeaza pe algoritmi axati pe reguli si pe corelarea cuvintelor cheie pentru a identifica continutul relevant si a oferi utilizatorilor rezultate de cautare relevante. Acesti algoritmi se bazeaza pe un set de reguli si criterii prestabilite care sunt utilizate pentru a evalua continutul si a determina relevanta acestuia pentru o anumita interogare de cautare.

In schimb, motoarele de cautare cu inteligenta artificiala utilizeaza algoritmi avansati de invatare automata si tehnici de procesare a limbajului natural pentru a intelege semnificatia si contextul interogarilor de cautare ale utilizatorilor si al continutului web. Acesti algoritmi sunt antrenati pe o mare cantitate de date si pot invata si se pot adapta in timp, imbunatatindu-si acuratetea si relevanta cu fiecare noua interogare de cautare.

In plus, motoarele de cautare cu inteligenta artificiala sunt capabile sa ofere rezultate de cautare mult mai personalizate si mai relevante din punct de vedere contextual, luand in considerare istoricul de cautare al utilizatorului, locatia si alti factori contextuali.

Asadar, principala diferenta intre algoritmii motoarelor de cautare traditionale si motoarele de cautare cu inteligenta artificiala este ca motoarele de cautare cu inteligenta artificiala sunt capabile sa interpreteze si sa inteleaga interogarile si continutul utilizatorilor intr-un mod mai sofisticat si mai bine individualizat, ceea ce duce la rezultate de cautare mai precise si personalizate pentru utilizatori.

Rolul procesarii limbajului natural (NLP) in noul motor de cautare

NLP joaca un rol esential in operarea noului motor de cautare. NLP este un subdomeniu al inteligentei artificiale care se concentreaza pe interactiunea dintre calculatoare si oameni in cadrul unui limbaj natural. Acesta presupune invatarea si antrenarea computerelor sa inteleaga limbajul uman intr-un mod precis si relevant din punct de vedere contextual.

In contextul motoarelor de cautare, NLP permite motorului de cautare sa inteleaga interogarile in limbajul uman firesc si sa ofere rezultate mai relevante. Acest lucru se realizeaza prin utilizarea unor tehnici precum analiza textului, analiza sentimentelor si recunoasterea entitatilor.

Analiza textului presupune descompunerea interogarilor in format de limbaj natural in partile lor componente, cum ar fi substantive, verbe si adjective. Acest lucru permite motorului de cautare sa identifice principalele subiecte si teme ale interogarii.

Analiza sentimentelor implica analiza tonului si a sentimentelor din interogare. Acest lucru poate ajuta motorul de cautare sa inteleaga intentia utilizatorului si sa ofere rezultate mai relevante.

Recunoasterea entitatilor presupune identificarea persoanelor, locurilor sau lucrurilor specifice mentionate in interogare. Acest lucru poate ajuta motorul de cautare sa ofere rezultate mai relevante din punct de vedere contextual, cum ar fi listarile de afaceri locale sau informatii despre anumite evenimente.

NLP permite noului motor de cautare sa inteleaga interogarile in limbaj natural intr-un mod mai sofisticat si mai nuantat.

In continuare vom explora impactul noului motor de cautare Google asupra paginilor de rezultate ale motoarelor de cautare (SERP).

Impactul asupra paginilor de rezultate ale motoarelor de cautare (SERP)

Lansarea noului motor de cautare va conduce cel mai probabil la schimbari semnificative in peisajul SEO, iar firmele si companiile vor trebui sa se adapteze pentru a ramane competitive.

Se preconizeaza ca noul motor de cautare va avea un impact semnificativ asupra paginilor de rezultate ale motoarelor de cautare (SERP) datorita capacitatilor sale imbunatatite de procesare a limbajului natural.

Acest lucru inseamna ca utilizatorii ar putea asista la o schimbare a tipurilor de rezultate care sunt afisate pe SERP-uri. De exemplu, noul motor de cautare va putea oferii raspunsuri mai detaliate si mai nuantate la intrebari complexe, in schimbul unei simple liste cu linkuri.

In plus, noul motor de cautare ar putea de asemenea, sa prioritizeze diferite tipuri de continut pe SERP-uri. De exemplu, acesta va pune mai mult accent pe continutul scris pe un ton mai conversational sau care utilizeaza un limbaj natural, in loc sa se concentreze doar pe cuvinte cheie.

“Ma asteapt ca noul motor de cautare al Google sa ofere o experienta unica de cautare, mult mai personalizata, cu rezultate mult mai rapide si corecte. Experianta va fi si mai intuitiva pentru utilizatori, in special pentru noua generatie.”
Christian @ SeoStar.ro

Este important de mentionat ca lansarea noului motor de cautare ar putea duce la fluctuatii pe termen scurt in clasamentul site-urilor web, pe masura ce algoritmul se adapteaza la noua tehnologie si la comportamentul utilizatorilor.

Ce inseamna acest lucru pentru SEO? Implicatiile viitoare pentru SEO

Lansarea noului motor de cautare va avea probabil implicatii semnificative pentru SEO. Datorita capacitatilor sale imbunatatite de procesare a limbajului natural, motorul de cautare va pune mai mult accent pe continutul de inalta calitate care este scris pe un ton “casual” si conversational.

Acest lucru sugereaza ca firmele si proprietarii de site-uri web pot fi nevoiti sa isi regandeasca strategiile SEO pentru a le optimiza pentru noul motor de cautare. Este posibil ca acestia sa fie nevoiti sa se concentreze mai mult pe crearea unui continut relevant si de inalta calitate, conceput pentru a raspunde la intrebari complexe si pentru a oferi valoare utilizatorilor.

In plus, noul motor de cautare ar putea, de asemenea, sa puna mai mult accent pe experienta utilizatorului si pe indicatorii de engagement, cum ar fi bounce rate si timpul petrecut pe site. Acest lucru inseamna ca intreprinderile ar putea fi nevoite sa acorde prioritate optimizarii site-urilor lor web pentru o experienta pozitiva a utilizatorilor, mai degraba decat sa se concentreze doar pe clasamentul cuvintelor cheie.

“Este foarte important sa nu uitam ca SEO depinde de Google si Google depinde de SEO.” Christian @ SeoStar.ro

Cum poti optimiza site-ul pentru noul motor de cautare Google?

Optimizarea site-ului tau web pentru noul motor de cautare va implica probabil crearea unui continut relevant, de inalta calitate, conceput pentru a raspunde la intrebari complexe si pentru a oferi informatii folositoare utilizatorilor. In plus, este posibil sa trebuiasca sa te concentrezi si pe optimizarea site-ului tau web pentru o experienta pozitiva a utilizatorului, inclusiv factori precum timpii de incarcare, adaptabilitatea pentru dispozitive mobile si usurinta de navigare.

De asemenea, este posibil sa fii nevoit sa te concentrezi pe crearea de backlink-uri de inalta calitate si pe promovarea continutului tau prin intermediul retelelor sociale si al altor mijloace, pentru a-i creste vizibilitatea si autoritatea in ochii motorului de cautare.

Ce strategii poti folosi pentru a optimiza continutul Web pentru noul motor de cautare Google?

Pentru a optimiza pentru noul motor de cautare, intreprinderile ar trebui sa se concentreze pe crearea unui continut de inalta calitate, relevant si atractiv, care sa ofere valoare utilizatorilor. Iata cateva strategii specifice care va pot ajuta:

  1. Pune pe primul loc optimizarea pentru mobil: Intrucat cautarile pe mobil reprezinta un procent tot mai mare din traficul global de cautare, este important ca intreprinderile sa se asigure ca site-ul lor web este optimizat pentru dispozitivele mobile si ca ofera o experienta de utilizare fara intreruperi pe toate dispozitivele.
  2. Concentreaza-te pe limbajul natural: Avand in vedere capacitatile avansate de procesare a limbajului natural ale noului motor de cautare, este important sa te concentrezi pe crearea de continut folosind un limbaj natural, firesc, conversational, mai degraba decat pe umplerea cu cuvinte cheie sau alte tactici care prioritizeaza optimizarea motorului de cautare in detrimentul experientei utilizatorului.
  3. Acorda prioritate relevantei: Este probabil ca noul motor de cautare sa puna un accent mai mare pe relevanta si calitatea continutului, asa ca intreprinderile ar trebui sa se concentreze pe crearea de continut informativ, atractiv si care sa ofere o valoare reala utilizatorilor.
  4. Optimizeaza pentru rezultate de cautare personalizate: Accentul pus de noul motor de cautare pe rezultate de cautare personalizate inseamna ca intreprinderile ar trebui sa acorde prioritate intelegerii publicului tinta si adaptarii continutului si mesajelor pentru a raspunde nevoilor si intereselor specifice ale acestuia.
  5. Utilizeaza date structurate: Marcarea datelor structurate poate ajuta noul motor de cautare sa inteleaga mai bine continutul si structura unui site web, imbunatatindu-i capacitatea de a oferi rezultate de cautare relevante.
  6. Ramaneti la curent cu actualizarile algoritmilor: La fel ca in cazul oricarui motor de cautare, noul motor de cautare este posibil sa faca actualizari si modificari ale algoritmului sau in timp, astfel incat intreprinderile ar trebui sa ramana informate si sa isi adapteze strategiile in consecinta pentru a ramane competitive in peisajul de cautare in evolutie.

Ce impact va avea noul motor de cautare Google asupra experientei utilizatorilor?

Google Search AI si experienta utilizatorului

Sunt mai mult ca sigur ca noul motor de cautare va avea un impact pozitiv asupra experientei utilizatorilor, datorita capacitatilor sale avansate de procesare a limbajului natural si a accentului pus pe rezultate de cautare personalizate.

Unul dintre principalele beneficii ale procesarii limbajului natural al noului motor de cautare este faptul ca acesta va fi mai capabil sa inteleaga mai bine semnificatia si contextul interogarilor de cautare ale utilizatorilor, ceea ce va conduce la rezultate mai precise si mai relevante. Acest lucru ii poate ajuta pe utilizatori sa gaseasca mult mai rapid si mai usor informatiile pe care le cauta, imbunatatind astfel experienta lor personala de cautare in general.

In plus, accentul pus de noul motor de cautare pe rezultate de cautare personalizate ar trebui sa imbunatateasca si experienta utilizatorilor. Luand in considerare istoricul de cautare al unui utilizator si alti factori contextuali, motorul de cautare poate adapta rezultatele cautarii la nevoile si interesele specifice ale utilizatorului, oferind o experienta mai personalizata si mai relevanta.

Este probabil ca tehnologia avansata a noului motor de cautare sa conduca la o experienta de cautare mai intuitiva, mai precisa si mai personalizata pentru utilizatori, imbunatatind satisfactia generala a acestora in ceea ce priveste procesul de cautare.

Va inlocui noul motor de cautare actualul Google Search?

Nu, noul motor de cautare nu este conceput pentru a inlocui Google. In schimb, acesta este menit sa suplimenteze rezultatele motorului de cautare existent si sa ofere o experienta de cautare mai personalizata si mai intuitiva pentru utilizatori.

Ce alte tehnologii sunt dezvoltate in paralel in industria motoarelor de cautare?

In prezent, in industria motoarelor de cautare se dezvolta mai multe tehnologii, unele dintre acestea avand ca scop imbunatatirea acuratetei si relevantei rezultatelor cautarii, in timp ce altele se concentreaza pe imbunatatirea experientei utilizatorului. Cateva exemple sunt tehnoligiile urmatoare:

Cautarea vocala: Tehnologia de cautare vocala devine din ce in ce mai populara, iar motoarele de cautare investesc masiv in dezvoltarea acestei tehnologii. Cu ajutorul cautarii vocale, utilizatorii pot rosti interogarile de cautare in loc sa le tasteze, ceea ce face ca procesul de cautare sa fie mai natural si mai convenabil.

Cautarea vizuala: Tehnologia de cautare vizuala le permite utilizatorilor sa caute informatii folosind imagini in loc de text. Aceasta tehnologie este deosebit de utila pentru cautarea de produse sau informatii legate de anumite caracteristici vizuale.

Procesarea limbajului natural (NLP): Dupa cum am discutat anterior, procesarea limbajului natural este o tehnologie importanta care se dezvolta in industria motoarelor de cautare. Tehnologia NLP permite motoarelor de cautare sa inteleaga mai bine intentia din spatele interogarilor de cautare, ceea ce duce la rezultate de cautare mai precise si mai relevante.

Invatarea automata: Invatarea automata este o ramura a inteligentei artificiale care presupune antrenarea algoritmilor pentru a invata din date si a se imbunatati in timp. Motoarele de cautare folosesc invatarea automata pentru a intelege mai bine comportamentul si preferintele utilizatorilor, ceea ce duce la rezultate de cautare mai personalizate si mai relevante.

Realitatea augmentata (AR): Desi nu este strict o tehnologie a motoarelor de cautare, realitatea augmentata este integrata in unele aplicatii si platforme ale motoarelor de cautare. Tehnologia AR permite utilizatorilor sa interactioneze cu rezultatele cautarilor in moduri noi si captivante, cum ar fi prin suprapunerea informatiilor peste imagini din lumea reala.

Vrei sa aflii mai multe despre SEO?

Afla toate noutatile din domeniul marketingului digital, cele mai bune tehnici si strategii SEO pentru afacerea ta. Te voi tine la curent cu informatii actuale despre:

Cursuri SEO gratuite
Cele mai bune sfaturi SEO
Strategii de Marketing local
Metode de crestere a unei afaceri mici
Structura site-ului web si legaturile interne
Optimizarea SEO pentru Bloggeri sau Influenceri
Instrumente pentru cercetarea cuvintelor cheie si analize SEO

Inscrie-te acum gratuit in Newsletter-ul meu informativ!

Subscription Form

Iti multumesc ca imi citesti blogul. Voi prezenta in curand mai mult continut despre SEO, despre rezultatele si puterea sa uimitoare! Daca esti interesat de SEO sau daca ai alte intrebari pentru mine, nu ezita sa le scrii aici in comentarii.

Vizualizari: 396
Christian SeoStar - Optimizare SEO

Succesul pe Google vine prin optimizare SEO pe termen lung.
Vorbesc din propria experienta si din exemplul meu, prin modul in care mi-am construit si dezvoltat cariera profesionala.
Sunt un expert SEO, cu o pasiune pentru a impartasi idei inovatoare si solutii practice pentru web si marketing digital. Cred ca internetul nu ar fi fost ceea ce este astazi, fara motoarele de cautare si toate domeniile SEO.

Voi prezenta in curand pe Blogul SeoStar.ro mai mult continut despre SEO, despre rezultatele si puterea sa uimitoare si in general despre ce este SEO!

Daca esti incepator in domeniul SEO, iti recomand cu tarie sa te inscrii la cursul pe care il ofer gratuit. Am scris de asemenea si despre cursurile SEO pe care le recomand.

Daca esti interesat de optimizarea SEO sau daca ai alte intrebari pentru mine, nu ezita sa ma contactezi.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *